Daendelsweg 2A, 8051DX, Hattem
info@fespo.nl

FTP

FTP

Wat is FTP?

FTP is je Functional Threshold Power (=FTP) het gemiddelde aantal watt aan vermogen dat je een uur kan volhouden. Dat is vermogen aan kracht die je op de pedalen drukt.

Hoe testen we jouw FTP waarde?

Met de Technogym Ride hebben wij een aantal testen die we kunnen uitvoeren. De veiligste test in een FTP test, het vermogen wordt elke minuut met 10 of 20 watt verhoogd wordt. Het vermogen dat je 1 minuut hebt volgehouden – 25% is jouw FTP score. Als je dit getal deelt door jouw lichaamsgewicht dan weten we jouw Watt per kilo lichaamsgewicht. De tweede optie is de beste optie, maar wel heel zwaar en niet geschikt voor beginnende fietsers. Deze raden we aan bij fietsers die minimaal zes maanden hebben getraind op de Ride. We schatten een vermogen wat jij 20 minuten goed kan volhouden. Het gemiddelde vermogen -5% is jouw FTP. Dit getal delen we door jouw gewicht om het watt per kilogram te achterhalen.

FTP betrouwbaarder dan hartslag

FTP is een waarde op basis van spierkracht. Dit kan langzaam aan meer of minder worden. Voorheen werd er veel op hartslag getraind, maar de hartslag is veel minder betrouwbaar. Jouw hartslag kan door veel redenen hoger of lager zijn dan andere dagen. Onze hartslag reageert ook later op de inspanning. Met vermogen we direct in welke zone jij traint.

Hoe goed is mijn FTP waarde?

Alleen jouw maximale FTP waarde zegt niet zo heel veel over jouw prestatie. Elke kilo lichaamsgewicht zwaarder of lichter heeft ook invloed op jouw prestatie. Daarom moet je jouw FTP waarde delen door jouw lichaamsgewicht. Nu is het moeilijk om jouw scoren te vergelijken met met andere leeftijden. Maar onderstaande afbeeldingen geven een indicatie aan hoe jij scoort in jouw leeftijdsgroep vergeleken met andere leeftijden.

VO2 max score

De VO2MAX is de belangrijkste graadmeter over hoe het met jouw conditie gesteld is. De VO2MAX meet de maximale hoeveelheid zuurstof die je iedere minuut op kan nemen. De VO2MAX, ook wel aangeduid met maximale zuurstofopname is een goede indicator voor de fitheid van het cardiovasculaire (hart) en respiratoire (ademhalings) systeem. Het is een schatting over hoe het lichaam de zuurstof gebruikt om energie te kunnen leveren – en is nauw gerelateerd aan de functionele capaciteit van het hart. Voor duursporters geeft je VO2MAX een indicatie over het aerobe uithoudingsvermogen. Oftewel hoe goed het lichaam in staat is om de ingeademde zuurstof om te zetten in energie.