Daendelsweg 2A, 8051DX, Hattem
info@fespo.nl

Fespo, hoe ben ik hier beland?

Fespo, hoe ben ik hier beland?

Het verhaal van Rita

Leestijd: 8-10 minuten

 

Fespo, hoe ben ik hier beland? Sporten bij Fespo heeft mijn fysieke en mentale gezondheid positief beïnvloed. Mijn High School periode in Bolivia, waar ik opgegroeid ben, is zonder meer de basis geweest om überhaupt te sporten. Sport was onderdeel van de schooldag routine en daar kwam niemand onderuit. In Nederland zie ik ruimte voor verbetering op dit gebied.

Ik werk op Windesheim o.a. als docent verpleegkunde en 6 september 2022 vroeg een student die ik goed kende of ik geen hersenbloeding had: mijn mond en gezicht hingen scheef en had krachtsverlies rechts in mijn arm en been.  Ik grapte terug dan je dan wel hersenen moest hebben, op dat moment zag ik de ernst van de klachten nog niet in. Na afloop van de les, op de fiets onderweg naar huis, merkte ik dat mijn rechterbeen en mijn rechterarm nagenoeg helemaal niet meer meewerkten en ik mijn linkerbeen moest gebruiken om thuis te komen. Traanvocht en speeksel had ik ook niet meer. Lang verhaal kort: met de ambulance werd ik met spoed naar het ziekenhuis gebracht, verdenking CVA (Cerebro Vasculair Accident), m.a.w. een beroerte.

Op 12 september, na bloedonderzoek, MRI, lumbaalpunctie (waarbij ze via een ruggenprik hersenvocht afnemen) kwam een hele andere diagnose: neuroborreliose. De ziekte van Lyme ontstaat door een infectie met de Borrelia bacterie die wordt overgebracht door teken. In mijn situatie bleek dat de Borrelia bacterie mijn zenuwstelsel ondertussen al had geïnfecteerd en een hersenvliesontsteking had veroorzaakt met de daarbij behorende klachten.

Geen fijne diagnose, maar heel eerlijk, hoe vervelend ook, ik was opgelucht dat het geen hersenbloeding of iets veel ernstiger was, daar hield ik ondertussen rekening mee. Na een traject in de Isala kwam ik onder behandeling in Nijmegen. Na 3 maanden 2 gram antibiotica dagelijks per infuus (PICC-lijn) , prednison, lyrica tegen de zenuwpijn, paracetamol, diclofenac en antireumatica, begon ik na een tijdje mij af te vragen waar ik meer last van had, van de medicatie of van de neuroborreliose. In december stapelden de problemen zich op en kreeg ik bijwerkingen (allergische reactie) van de antibiotica (Ceftriaxon). Van kop tot teen tot ik mijn oren, neus etc.  zat ik onder de galbulten die ondraaglijke jeuk veroorzaakten. Dit heb ik als de ergste periode ervaren. Stoppen was geen optie omdat er geen alternatief was, dit heb ik wel meerdere malen overwogen.

Na ontslag uit het ziekenhuis heb ik mijn werk al vrij snel  weer opgepakt, ik bof namelijk met deze prettige werkomgeving en fijne collega’s. Klachten die me dagelijks plaagden bleef ik houden. De (mogelijke) consequenties van de klachten spraken me absoluut niet aan. Ik nam een drastische beslissing en besloot om te stoppen met alle medicatie, mijn leefstijl aan te passen en intensief te sporten. Fespo blijkt voor mij de match te zijn. Lekker een half uur los gaan zonder in gesprek te hoeven gaan met anderen (het is ook een momentje voor mezelf), geen apparaten die bezet zijn, apparaten die vooraf ingesteld zijn op mijn programma, alle spiergroepen trainen in combinatie met cardio training, goede begeleiding en vriendelijk personeel.

Ik wil benadrukken dat dit soort keuzes in samenspraak gemaakt moeten worden met de behandelend arts en niet op eigen initiatief.

Deze drastisch omslag had een reden. Mede vanuit mijn visie op gezondheid en mijn achtergrond als verpleegkundige ben er evenals Machteld Huber heilig van overtuigd dat we geen ‘slachtoffer’ hoeven te zijn van onze omstandigheden maar een grote mate van invloed hebben op hoe wij het leven ervaren.

De (oude) definitie van gezondheid omschreven door Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luidt als volgt:  Een toestand van ‘compleet welbevinden’. Maar volgens de promovenda Machteld Huber is die definitie verouderd, omdat daarmee praktisch iedereen patiënt is.

Ondanks alles voel ik me geen patiënt en ben ik geen product van de omstandigheden. Ik ben ervan overtuigd dat we ondanks ongemakken, zelf een grote invloed en verantwoordelijkheid hebben om na te gaan wat we kunnen doen om situatie of welk gebied dan ook te verbeteren. En ja, dat vraagt om het maken van bewuste  keuzes en vervolgens het opbrengen van discipline om de consequenties van die keuzes te accepteren en op basis daarvan te leven.

Fespo is een prachtig voorbeeld daarvan. Ik zie mensen sporten die te kampen hebben met overgewicht, mensen die ‘aangeboren’ ongemakken ervaren maar doen wat ze kunnen om vitaal te blijven en ouderen die fit willen blijven of willen dat de conditie verbetert door een deel van de dag in te vullen met sporten.  Na een half uur intensief sporten is het ook een mooie manier om met anderen na te genieten en andere mensen te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie die door Fespo aangeboden wordt.  Ouders die nadat ze hun kind(eren) naar school of zwemles gebracht hebben, nemen even de tijd nemen voor zichzelf en sporten, jongeren die in een ongedwongen omgeving sporten als onderdeel van hun lifestyle en misschien al op de hoogte zijn van het voordeel van sporten. De hormonen testosteron, oestrogeen, cortisol en adrenaline komen namelijk vrij als ook de drie gelukshormonen: endorfine, serotonine en adrenaline. M.a.w. lekker in je vel zitten door te sporten.

Er zijn ook mensen zoals mij die te kampen hebben met ongemakken maar sport o.a. inzetten om de focus te verleggen van ongemakken naar kansen om die ongemakken te overbruggen en daarbij tegelijkertijd overgewicht aan te pakken. Dan blijk je je ook nog eens beter te kunnen concentreren, meer energie te hebben en een betere conditie om te kunnen genieten van de dag in plaats van de dag door te komen.

Ik ben groot voorstander van de nieuwe omschrijving van de definitie van gezondheid van Machteld Huber:  Gezondheid ‘als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’ . Volgens Huber wordt hierin veel meer de potentie benadrukt om gezond te zijn of te worden, zelfs wanneer er sprake is van ziekte. 

Ik voel me allesbehalve ziek, ik ervaar evenals veel mensen (wat) ongemak maar maakt niet dat ik mijn leven een slecht cijfer geef, ik zou die op dit moment zelfs zeker een 9 geven. Ik wil met niemand ruilen en ben gelukkig met hoe mijn leven er nu uitziet. Een topsporter ervaart ‘ongemak’ tijdens een training, die moet ook afzien en heeft spierpijn, of kan de avond vooraf aan een wedstrijd niet feesten tot in de late uurtjes, maar dat maakt nog niet dat die zichzelf ziet als een slachtoffer en/of het leven een slechter cijfer geeft. Die weet dat die tijdelijke offers uiteindelijk de moeite waard zijn. Ik daag de lezer uit om deze site MijnPositieveGezondheid.nl eens te bezoeken en het spinnenweb in te vullen om na te gaan waar er winst te behalen valt.

 

Het gevolg van de keuze om te gaan sporten bij Fespo was dat ik na 6 maanden in combinatie met een gezondere leefstijl, twaalf kilo kwijt was, veel meer energie had, me beter kon concentreren en het aller prettigst van alles, ik gebruik geen medicijnen meer. Heel af en toe pak ik nog een pijnstiller als de zenuwpijn niet onder controle is, maar dat gebeurt nog maar zelden. En een leuke bijkomstigheid voor Fespo is dat door mijn bevindingen, Fespo er al een aantal leden bij heeft.

Ik heb zes maanden nagenoeg elke dag gesport maar al na ongeveer een maand voelde dat als een routine onderdeel van de dag. Mijn streven op dit moment is vijf keer per week als mijn werkzaamheden dat toelaten. Meestal lukt dat wel, maar ook niet erg als dat een keer of een tijdje door omstandigheden niet lukt. Beter starten,  dan kansen om invloed uit te oefenen op je gezondheid te laten liggen omdat je bang bent het niet vol te houden. Elke dag gesport is er één en het enige risico dat je loopt is,  dat je ondervind dat het je zoveel oplevert, dat je wilt blijven sporten.

Wel realiseer ik me dat als ik resultaat wil zien of ervaren (daarin ben ik wat ongeduldig) ik enige vorm van discipline op moet (blijven) brengen en neem me de dag ervoor dan ook voor op welk moment ik de dag erop ga sporten, dat helpt mij in ieder geval. En….als ik een zaadje plant van een appelboom, pluk ik daar morgen niet de vruchten van. Dat heeft vooral tijd , de juiste verzorging en zon nodig.   

Met behulp van sporten bij Fespo lukt het mij om te focussen en invloed uit te oefenen op mijn positieve gezondheid. Ik gun het de lezer. Betuttelen en mij voorschrijven wat ik wel of niet moet doen passen niet bij mij Eigen regie is voor mij een groot goed. Keuzes maak je vanuit je persoonlijke motivatie om een doel te bereiken. Het kan zijn dat dit schrijven daartoe bijdraagt  maar het blijft een beslissing waar je zelf achter moet staan. Uiteindelijk ben jij degene die zich uit staat te sloven en te zweten en niet die adviseurs, hoe goed bedoelt ook.

Mocht je naar aanleiding van dit schrijven vragen of opmerkingen hebben, dan kun je mij mailen: vanderporita@gmail.com